Escola

Història de l’Escola

Durant la dècada de 1980, s’inicia el projecte de crear una escola de música a Sant Joan de Vilatorrada. Comença les seves activitats en uns espais del CEIP Joncadella fins que l’Ajuntament compra una part del Mas Sant Joan i aquest es converteix, així, en la seu de la recent creada Escola Municipal de Música de Sant Joan de Vilatorrada des del 1986.

L’any 1991 l’Escola fou autoritzada com a escola de música pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Per les necessitats d’espai degut al creixent nombre d’alumnes, el 1998, es condicionen uns locals ubicats just al costat del Mas i s’amplien els espais de l’Escola (Aules Noves).

Cap al 2010, dins d’un projecte de reforma general de tot els espais del Mas i les seves rodalies, es crea la Sala Polivalent de la que, tot i com el seu nom indica és una sala per a diferents usos, per la seva ubicació just al costat del Mas, mides i polivalència, l’Escola en fa un ús intensiu per a classes col·lectives, grups instrumentals grans o audicions i concerts.

En l’actualitat l’Escola comparteix ubicació als voltants del recinte del Mas Sant Joan amb la Llar d’Infants Municipal “El Xiulet”↗︎, Ràdio Sant Joan↗︎, l’Espai Jove↗︎, el Centre Obert “La Cabanya”↗︎ i El Sidral↗︎.

El Mas

L’Escola té el privilegi d’estar ubicada en “l’espai més emblemàtic arquitectònicament i històricament de tot el municipi” (vegeu el document L’entorn històric i arquitectònic de l’escola de música↗︎ d’en Marc Vilarmau Masferrer, pare de l’Escola).

És una masia fruit de l’ampliació, el S. XVIII, del mas veí a l’esglèsia romànica de Sant Joan de Vilatorrada, que avui ha quedat totalment inserida dins l’obra de la casa i que, des de l’any 2003, està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local (Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya↗︎).

Espais

1
2
3
Mas
1

Capella

2

Planta baixa: Sala de professors, Secretaria i Direcció i Serveis

3

1a i 2a planta: Aules

1
2
3
4
Entrada Mas
1

Aula 1

2

Aula 2

3

Aula 3

4

Aula 4

1
2
3
4
Entrada Mas
1

Secretaria

2

Sala de professors i Capella

3

(Serveis)

4

A les Aules

1
2
3
Vista Aules Noves
1

Aula Nova 1

2

Aules Noves 2, 3 i 4 i Serveis

3

Aules Noves 5 i 6 i Sala Polivalent ☞

1
2
3
Vista Sala Polivalent
1

Aules Noves 5 i 6

2

Sala Polivalent

3

Aula de Bateria i Percussió ☞

La música forma part de la nostra vida des de ben petits. Fins i tot abans de néixer, un nen pot percebre la música a través de la mare.

Nosaltres creiem que és molt important desenvolupar aquestes capacitats, i per això oferim la possibilitat de sensibilitzar-s’hi a partir de l’any.

Comencem a “Música per a Infants i Famílies”, adreçada a infants d’1 i 2 anys acompanyats per un o més familiars, i continuem amb les sensibilitzacions de 3, 4 i 5 anys.

El joc és el vehicle més proper a la mainada i ens en servim per aquest desenvolupament. A partir d’ell, despertem i conreem dos aspectes musicals bàsics: l’oïda i el ritme. La durada de les sessions setmanals es va incrementant cada any.

També creiem molt important que l’infant, des de petit, tingui contacte amb les diferents eines musicals i per aquesta raó, a partir dels 5 anys utilitzem instruments regularment.

Classes de llenguatge grupal des dels 7 anys fins a adults on aprendre i practicar la teoria, lectura i escriptura musical, l’entonació i l’entrenament de l’oïda.

Som un equip preparat i amb molta experiència que utilitzem diversos mètodes i eines adequats a l’edat de l’alumne/a i al seu estil d’aprenentatge (el propi cos i el moviment, l’instrumentació ORFF o programari especialitzat en ordinadors o tauletes).

La finalitat: donar recursos i coneixements, buscant la màxima autonomia de l’alumne/a, per a què els pugui transferir a la pràctica del seu instrument o al seu coneixement general de la música i tingui un base sòlida per continuar, si és el seu desig, amb els estudis de Grau Mig  o d’altres estudis universitaris relacionats amb la música.

Ets adult? Vols anar aprenent i practicant al teu ritme? Oferim classes grupals per a adults també on podràs trobar el que busques.

Has començat de més gran o necessites un repàs individualitzat per posar-te al nivell del teu grup? Oferim també classes individuals de repàs. Parla amb el teu tutor, consulta la disponibilitat a secretaria o escriu-nos un correu plantejant-nos el teu cas.

La veu és el so emès per l’ésser humà quan parla, crida o canta i n’és una capacitat que implica tot el seu cos, en la seva totalitat física i psíquica, íntimament lligada a la seva personalitat.

És un dels primers instruments que podem utilitzar per fer música i per això creiem en cuidar-la, educar-la, treballar-la i potenciar-la (sempre dintre de les possibilitats, necessitats i capacitats de cadascú) amb l’assignatura de Cant Coral durant tot el Nivell Elemental i com a assignatura optativa després, ampliant així el treball que se’n fa des de Sensibilització i el Llenguatge Musical.

L’experiència amb la pròpia veu, lligada a l’experiència de compartir-la amb d’altres, ens pot ajudar en molts aspectes musicals, sensitius i personals encara que decidim no convertir-la en el nostre instrument principal i creiem que educar-la i treballar-la és molt important.

Paral·lelament al treball que es pot realitzar a través d’aquestes assignatures comunes, disposem de la possibilitat, en aquells casos en que es pugui detectar i es consideri necessari, de classes de Foniatria i Reeducació de la Veu individualitzades.

Classes individuals d’instrument a les que es pot accedir a qualsevol edat i nivell en una amplia oferta: piano, piano modern, guitarra clàssica, cant, guitarra i baix elèctrics, violí, violoncel, bateria, percussió i vibràfon, clarinet, flabiol i tamborí, flauta travessera, saxòfon, trompeta i trombó de bares.

Mentre es cursa el Nivell Elemental, s’ha d’escollir mínim un instrument. Es comença als 7 anys, quan es cursa Iniciació II de llenguatge musical (menys violoncel Suzuki que es pot començar als 4). Classes d’acompanyament per als instruments melòdics.

No saps quin instrument t’agradaria més començar? A Iniciació I (6 anys), fem la Roda d’Instruments: durant tot aquell curs, l’alumne/a recorrerà els diferents instruments que oferim en sessions setmanals grupals de 30′, de manera que quan arribi el moment d’escollir hagi pogut provar-los tots i pugui triar quin li ha agradat més. Descarrega’t aquí algunes de les fitxes del llibret de seguiment de la Roda.

Ja saps tocar, et vols reenganxar? Ets adult i tens ganes de començar a tocar un instrument? Cap problema! També oferim classes a qualsevol nivell fora del pla reglat. Consulta’ns a secretaria o escriu-nos un correu per conèixer la disponibilitat del professor/a de l’instrument.

Creiem que una bona part de la pràctica de l’instrument és compartir-la amb d’altres i tocar junts, per això tant aviat com és possible, intentem potenciar aquesta faceta en conjunts instrumentals, ja sigui amb companys/es del seu mateix instrument en conjunts instrumentals o amb d’altres instruments en combos, grups de música de cambra o conjunts més grans com la banda BandSonant o l’Ensemble Modern.

Participem activament amb agrupacions i concerts organitzats per d’altres, com les Trobades de diferents instruments que organitza l’ACEM (l’Associació Catalana d’Escoles de Música, de la que formem part) o el concert de Santa Cecília que organitza la UMB (Unió Musical del Bages) per oferir als nostres alumnes la possibilitat, a part de la feina setmanal i dels concerts i audicions que programem des de l’Escola periòdicament, de participar en formacions i concerts més grans i en puguin viure l’experiència.

Fa vora els 10 anys, vam iniciar, juntament amb l’Escola de Música de Súria, la iniciativa de crear una orquestra de cambra, la JOCC (Jove Orquestra de la Catalunya Central). Així, 15 alumnes de diferents escoles de música es van començar a trobar per fer orquestra. La JOCC ha anat creixent amb membres provinents de les poblacions de Manresa, Cardona, Solsona, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós, Sallent, Santpedor, Rajadell, Navarcles i Súria. Més informació aquí.

Dirigida a tothom amb inquietuds al voltant de les tecnologies del s. XXI, el seu objectiu és conèixer eines i metodologies, i posar-les en pràctica, que poden ser un bon complement per a l’alumne a l’hora d’escriure, produir i, sobretot, crear la seva pròpia música. Entrarem en el món de les aplicacions musicals a través de l’ordinador, mòbil o tauleta i en el món de les xarxes socials i la promoció de la música a internet.

El curs funciona a través de projectes com a camí de l’aprenentatge dels objectius marcats, com per exemple:

  • Estudiar les propietats del so.
  • Aplicar els coneixements adquirits durant el Nivell Elemental (es recomana uns coneixements elementals de música per poder cursar-la).

  • Treballar amb eines tecnològiques com l’ordinador, micròfons o teclat, o conèixer espais web especialitzats per enregistrar, editar o produir àudio, així com el treball amb mòbils i tauletes, tot utilitzant sons sintetitzats, la veu o l’instrument musical propi de cada alumne/a o d’altres.

Vídeos de projectes:

La classe d’Harmonia Aplicada i Improvisació treballa el creixement musical intel·lectual com a vehicle d’expressió i comunicació entre músics enfocada a alumnes de tots els nivells i instruments.

Mitjançant la pràctica del propi instrument, bàsicament, però no exclusiva, s’hi treballa l’aprenentatge de les formes musicals bàsiques que intervenen en la música moderna per tal d’interioritzar els diferents canvis harmònics que les formen com per exemple el Blues o el Rhythm Changes.

Amb aquest objectiu, utilitzem la memorització de les escales bàsiques per tal de poder expressar-se sense limitacions teòriques, el treball de patrons rítmics i harmònics, el concepte pregunta/resposta, la construcció de solos així com la invenció de noves estructures formals o a versionar en base al que s’ha après.

Sorgit com una iniciativa de l’Aula de Cant de l’Escola, el Taller de Musicals dona l’oportunitat de treballar altres aspectes a part del treball amb la veu, com el gest, la interpretació, la coreografia, el vestuari, el maquillatge i la posada en escena.

Tots aquests elements junts ens fan agafar consciència de la importància que té integrar les disciplines de les arts escèniques en una sola visió.  La comunicació amb el públic.

El nostre cos és el nostre instrument i tot ell parla i s’expressa. Des del moment que trepitgem l’escenari formem part d’un “tot” que es comunica amb la nostra audiència.  Quan cantem, quan ens movem, quan ens desplacem, quan ens mirem…és una manera de relacionar-se i d’explicar la nostra història.

Muntatges de teatre musical de diversos estils i èpoques, escenes individuals, escenes corals, construir un personatge i viure’l.  Ser i saber estar.

En el taller de musicals treballem aquest “TOT” perquè tingui un sol camí. La veritat i l’emoció de cantar i interpretar…i sobretot, passar-ho bé.

Equip

Professors/es